Visie op de nieuwe fietsenstalling bij Station Harderwijk.

Station Harderwijk
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
impressie 2 fietsroutes stationsplein harderwijkDe plannen voor de nieuwe fietsenstallingen zijn nog vers die volgens de gemeente, NS en ProRail de beste oplossing is om het groeiende aantal fietsen bij het station op te vangen. Er moet nog wel een financiële toets en aanbesteding plaatsvinden daarna kan de bouw volgend jaar beginnen. Als de plannen doorgaan word de westzijde versterkt met een grote stalling die straks is voorzien ruim 1.600 stallingplaatsen. Een tweede (ombewaakte) stalling met 450 – 500 fietsenrekken, komt aan de zuidzijde van het Station (Oranjepark). Deze stallingen zijn vanuit alle richtingen te bereiken, via nieuw aan te leggen fietsroutes en fietsverbindingen. De huidige bewaakte fietsenstalling verdwijnt om plaats te maken voor het nieuwe  busstation. Nu zijn er nog zo'n 1.800 fietsenrekken dit gaat naar 2.100.


Poort tot de Veluwe

De stalling op het Stationsplein zal een gebouw worden met 1 verdieping. Het laatste stukje van de fietsroutes naar de grote stalling is de fietser ‘te gast’ op het stationsplein, dat primair voor voetgangers wordt ingericht. (geen rode fietspaden). De overige voorzieningen in het park zoals de wandelpaden maar ook de fietsenstalling zullen op een ontspannen wijze in de stationsomgeving worden ingepast.
Visie fietsenstalling station harderwijk 20151

Planning
Naar verwachting kunnen de aannemers starten vanaf eerste kwartaal 2016 en eind 2016 kan gebruikt worden gemaakt van de nieuwste parkeersfaciliteiten.

05 Fietsenstalling locatie  overzicht Stationsplein Harderwijk

Gratis of betaald
De gemeente en NS zijn nog in gesprek over de wijze van toezicht in de nieuwe grote fietsenstalling en de kosten hiervan. In de aanloop van de nieuwe plannen is kenbaar gemaakt door partijen, dat het toezicht van de stalling vergelijkbaar zou moeten worden als die van ’t Rijwielhuis in de Academistraat. Daarbij moeten de fietsers rekening houden met een vergoeding na 24-48 uur ‘gratis’ stallen.

Visie fietsenstalling station harderwijk 20152


Stalling Stationsplein*

1635 stallingplaatsen waarvan
1537 fietsen in dubbellaagse fietsenrekken
98 buitenmodel fietsenplekken op Begane Grond
30 OV fietsen
30 brommers
beheerderruimte met pantry, toilet en fietsreparatieruimte
2 uitcheckbalies
trap naar de verdieping
eventueel een extra voetgangersuitgang
technische ruimte
Wifi

Stalling Oranjeplatsoen*

+/- 450 parkeerplaatsen uitgevoerd in dubbellaagse fietsenrekken. Exact nog nader te bepalen.

*wijzigingen voorbehouden.

Visie fietsenstalling station harderwijk 20153
Het voetgangersgebied van het Stationsplein loopt door tot aan het bestaande appartementengebouw. Dit biedt volop kansen om de onderlinge relatie te versterken tussen het station en de winkelruimten en appartementengebouw.
impressie 6 fietsroutes station Harderwijk Stationsplein Spoorzicht appartement winkels

Bron: voorlopig ontwerp fietsenstalling Station Harderwijk juni 2015  / Schetsen door Group A