"Het eerste stationsgebouw van Harderwijk was een houten noodgebouw (1863 - 1865). Het tweede gebouw is in gebruik geweest in de periode 1865 - 1982. Het huidige gebouw werd geopend in 1983 en kreeg als bijnaam de "Rode Hoed." |
bron: Streekarchivariaat
In den nacht tusschen den 19den en 20sten dezer, zijn drie ledige spoorrijtuigen, staande op de raìls voor het Stations te Amersfoort, door den hevigen wind in beweging geraakt, waarna ze langs de Stations Nijkerk en Putten zijn voortgedreven, en eerst aan dat te Harderwijk tot staan zijn gebracht. Wanneer zuls had plaats gevonden gedurende de dienst der treinen, konden daaruit groote ongelukken zijn voortgekomen.
Bron Overveluwsch Weekblad, 21/10/1865; p. 3/4 Streekarchivariaat.nl
9 sept.(1875) Ten einde het veelvuldig oponthoud op den Centraal-Spoorweg zooveel mogelijk te voorkomen, heeft de directe gemeend het station Harderwijk als middelpunt te gebruiken tot het bouwen van een locomotievenloods, het vervaardigen van draaischijven en woningen voor opzichter en machinist, om elken trein, hetzij va Utrecht of van Kampen komende, aldaar van een nieuwe locomotief te voorzien, en bij eventuele ongelukken des te gemakkelijker een hulp locomotief te kunnen krijgen. Met een en anders is men reeds zeer ver gevorderd.
Bron: Overveluwsch Weekblad 11 september 1875
De officiële opening van den Centraal-spoorweg Utrecht-Zwolle zal plaats hebben op aanstaande donderdag 16 dezer, van wege en voor kosten der voornoemde Spoorweg-Maatschappij zal op het Stadshuis alhier een dejeuné ambulant gegeven worden: het Gemeentebestuur daartoe aangezocht, heeft welwillend de benedenruimte van het Stadhuis voor die feestviering afgestaan; de locatie zal feestelijk versierd worden, tot de genoodigden behooren oa.a. de Minister, de Commissaris des Konings in de verschillenden Provinciën, De Hoofd-Ingenieurs der Waterstaat, verschillende stedelijke autoriteiten, de besturen der Kamers van Koophandel enz.. enz. tot een getal van ongeveer 300 personen.
.