nlschoon poster Een opruimen, doet opruimen. Een aangename leefomgeving maken we met elkaar. Als mensen elkaar beter kennen, kijken zij ook meer naar elkaar om. Wijkbewoners hebben zelf het beste zicht op wat er speelt in de eigen straat, buurt of wijk. Onder het motto ‘Harderwijk zijn wij samen’ werkt de gemeente met haar inwoners aan een prettige leefomgeving in Harderwijk en Hierden. Meedoen met de Nationale Opschoondag is daar een goed voorbeeld van. Dat doen bijvoorbeeld ieder jaar de bewoners van de Veldkersmeen in Harderwijk.

Op vrijdag 12 oktober gaf wethouder Gert Jan van Noort het startsein voor het project ‘Afval op school’. Dat deed hij bij de basisschool De Veste. Hij deed dat namens zijn collega Christianne van der Wal die verhinderd was. Met dit project gaan de basisscholen de Vrije School Valentijn en De Veste het komend jaar aan de slag met afvaleducatie of afvalscheiding. Het wordt voor beide scholen de nieuwe norm voor omgaan met afval.

afval naast de container boeteU heeft het vast ook wel eens meegemaakt in Harderwijk: afval naast of in de buurt van de afvalcontainers. Heel hinderlijk, want het gaat stinken of het veroorzaakt rommel op straat. De gemeentereiniging gaat samen met Stadstoezicht strenger controleren. Voor het opruimen van het afval worden kosten in rekening gebracht aan de eigenaar.
 

Ons afval is waardevol: het meeste van wat wij dagelijks weggooien kan opnieuw gebruikt worden, behalve als het bij het restafval terecht komt. Door uw groente-, fruit- en tuinafval én luiers gescheiden aan te bieden, levert u de grondstoffen voor compost en groene stroom. Uw afval bestaat voor een groot deel uit groente- fruit- en tuinafval (GFT): zo’n 600 kilo per jaar. En als er in een gezin ook nog eens baby’s of peuters zijn, dan komt daar nog eens bijna 400 kilo bij. Want luiers horen ook bij het GFT! 

Op zaterdag 19 maart is het weer zover: Landelijke Opschoondag. Dan steken tienduizenden Nederlanders de handen uit de mouwen om hun buurt schoon te maken. Doe je mee?  Meedoen kan door een actie te organiseren of aan te haken bij een bestaande actie. Samen schoonmaken hoeft geen dagtaak te zijn. Als iedereen een uurtje zijn handen uit de mouwen steekt is de buurt al snel veel schoner. Organiseer je een actie? {jcomments on}

 

Zin in een schoon 2015? Geen zin in een vieze straat vol oude rotjes, vuurpijlen en plastic bekers?  Start met opruimen van het vuurwerkafval. Hiervoor kun je de buren vanavond al uitnodigen voor een schoonmaakactie op 1 januari en het vuurwerkafval veilig afvoeren.


De tijden waarop vuurwerk afgestoken mag worden zijn aangepast. Dat mag op oudjaarsdag
van 18.00 uur tot 02.00 uur 

More Articles ...

Page 1 of 5